Ιστορία και Σκοπός της Λέσχης

Η κινηματογραφική λέσχη Αιγίου ιδρύθηκε αρχικά το 1979 και συνέχισε με αρκετά διαλείμματα έως την λύση της το 2009. Οι τελευταίες προβολές έγιναν τη σεζόν 2005 – 2006. Το φθινόπωρο του 2016 επανιδρύθηκε το μη κερδοσκοπικό σωματείο με τίτλο «Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου», ύστερα από πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων ανθρώπων της πόλης.

Σκοπός της λέσχης είναι η δημιουργία μιας ενεργού κινηματογραφικής κοινότητας στην περιοχή της Αιγιάλειας, στα πρότυπα άλλων λεσχών ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε μια πόλη που «διψά» για πολιτιστικά δρώμενα αλλά βρίσκεται ανάμεσα σε μεγαλουπόλεις, η επανίδρυση της κινηματογραφικής λέσχης, έρχεται να καλύψει και να δώσει το ερέθισμα στο κομμάτι των πολιτών που αγαπούν την τέχνη του κινηματογράφου αλλά και τις καλλιτεχνικές δράσεις.

 

Οι δράσεις της Λέσχης

Μέσα στις δράσεις που σχεδιάζει η λέσχη περιλαμβάνονται :

  • Η καθιέρωση ετήσιας σεζόν προβολών που θα ξεκινάει από το φθινόπωρο και θα ολοκληρώνεται μέσα στην άνοιξη του επόμενου έτους, η οποία θα είναι παράλληλη με την κανονική λειτουργία του δημοτικού κινηματογράφου «Απόλλων». Η ημέρα προβολών είναι κάθε Δευτέρα και ώρα 21.30.
  • Έκτακτες προβολές υλικού από φεστιβάλ (Δράμας, Σύρου, Θεσσαλονίκης κτλ.).
  • Ομιλίες, σεμινάρια, εργαστήρια, συζητήσεις κ.α. με επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς με αντικείμενο την τέχνη του κινηματογράφου.
  • Πολιτιστικές εκδηλώσεις ανοιχτές στα μέλη και στους πολίτες, θεματικού χαρακτήρα με έμφαση π.χ. στην μουσική από κινηματογραφικές ταινίες.
  • Εκθέσεις υλικού από το αρχείο της κινηματογραφικής λέσχης και του δημοτικού κινηματογράφου «Απόλλων».
  • Πρόσκληση σε δημιουργούς από την Ελλάδα και τον κόσμο για παρουσίαση των κινηματογραφικών τους δημιουργιών και διάδραση με το κοινό.
  • Επικοινωνία και ανάπτυξη κοινών δράσεων με άλλες κινηματογραφικές λέσχες καθώς και συμμετοχή στην Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος (ΟΚΛΕ).
  • Συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και με άλλους φορείς της πόλης για την διοργάνωση εκδηλώσεων, που θα προάγουν τον πολιτισμό και γενικότερα τις τέχνες.
  • Συνεργασία με αντίστοιχους φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Διοίκηση

Στις 17/10/2016 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου», όπου αναδείχθηκε το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με τριετή θητεία, η σύνθεση του οποίου είναι η εξής:

Πρόεδρος: Θεόδωρος Πανουτσόπουλος

Αντιπρόεδρος: Χρήστος Φραντζής

Γραμματέας: Χρήστος Μεντζελόπουλος

Ταμίας: Ιωάννης Λάφης

Μέλος: Βασίλειος Ψαρράς

 

Αναπληρωματικά μέλη με ενεργή συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες:

Σπυρίδων Σημάτης

Βασίλειος Πανάγος

 

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΙΓΙΟΥ – 2016 (Αλφαβητικά)

1. Αληβρούβας Γεώργιος του Θεοδώρου 2. Γαστουνιώτης Νικόλαος του Θεοδώρου 3. Δημουλάς Ιωάννης του Κωνσταντίνου 4. Ζαχαράκη Μυρτώ-Χαραλαμπία του Γεωργίου 5. Κλιματσάκη Αλεξάνδρα του Δημητρίου 6. Λάφης Ιωάννης του Κωνσταντίνου 7. Μεντζελόπουλος Βασίλειος του Αθανασίου 8. Μεντζελόπουλος Χρήστος του Αθανασίου 9. Μούλιος Γρηγόριος του Οδυσσέα 10. Μπακαλάρος Παναγιώτης του Τηλεμάχου 11. Πανάγος Βασίλειος του Γεωργίου 12. Πανουτσόπουλος Ανδρέας του Παναγιώτη 13. Πανουτσόπουλος Θεόδωρος του Παναγιώτη 14. Παπαδημητρίου Γεώργιος του Νικολάου 15. Παπαδημητρίου Μιχαήλ του Νικολάου 16. Πολυχρονόπουλος Δημήτριος του Ηλία 17. Πρίνος Στέφανος του Παναγιώτη 18. Ραζής Δημήτριος του Σπυρίδωνος 19. Ρηγοπούλου Αθανασία του Γεωργίου 20. Σημάτης Σπυρίδων του Πάνου 21. Τσιλίφης Αλέξιος του Αποστόλου 22. Φιλιππόπουλος Γρηγόριος του Γεωργίου 23. Φραντζής Χρήστος του Αναστασίου 24. Χαριτωνίδου Αθανασία του Ευστρατίου 25. Ψαρράς Βασίλειος του Ιωάννη